Share
Voorvertoning

 
Ciao ,

De Blue Zone leefstijl heeft ons ontzettend geïnspireerd. We vinden het leuk om regelmatig nieuws met je te delen over voeding, beweging, ontspanning en mindset.

Gewoon praktische weetjes en tips. Een kanteling naar een Fit, Energiek en Pijnvrij Well-Zijn.

Saluti!

 

#KANTEL-RETRAITES

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Af en toe sta je op een kruispunt, niet wetende wat je moet doen. Als het tegen zit krijg je soms goed bedoelde adviezen. Ken je dat? Maar adviezen, daar kun je per definitie weinig mee. Adviezen zeggen dikwijls meer over de persoon die ze geeft, dan dat ze te maken hebben met jou.

Het enige wat dan eigenlijk werkt is stil worden en naar binnen gaan. Het is tijd om te vertragen. Maar hoe doe je dat vandaag de dag? Het is overal druk. Er is overal geluid. Drukte. En hectiek.

Echte wijsheid, die je werkelijk helpt de juiste dingen te doen, zit niet in je hoofd. Dus daar komen de goede adviezen ook niet vandaan.

Je gedachten blijven soms doorrazen. Soms kun je er zelfs niet door slapen of word je gehinderd dingen te doen zoals je ze graag doet. Gedachten kunnen heel impactvol zijn. Ze kunnen je onrustig maken en depressieve gevoelens geven. Soms hebben ze niet eens zoveel te doen met de werkelijkheid.

Een stilte retraite helpt je om je aandacht te richten op die gedachten. Dat is niet altijd makkelijk. Maar we hebben ankers als de adem, het lichaam, specifiek het hart en de natuur buiten ons.

Je zult je meer bewust worden van de inhoud van je gedachten en je krijgt de tools om je anders tot die gedachten te verhouden. Je leert gebruik te maken van je lichaam en je adem. Meestal wordt het dan een stuk rustiger. Je hebt geen advies meer nodig. Je weet weer wie je was, wat je belangrijk vindt en hoe je verder wil.

Tijdens de meerdaagse Kantel-Retraite Stilte ga je dus op zoek naar je eigen wijsheid en maken we contact met het hart.

Dit prachtige gedicht heeft Toon Hermans erover geschreven.
"Wijs is anders dan geleerd.
Nee, geleerd is niet verkeerd.
Maar wijs, dat is heel and're koek.
Minder hersens, minder boek.
Wijsheid is voor 't grootste part
iets meer denken met het hart."


Lees hier meer over het meerdaagse Kantel-Retraite Stilte.

LEES

 

#VASTEN

Bij het woord 'vasten' denk je wellicht meteen aan eten. Het klopt daar is veel over te vertellen, maar nu bedoelen we 'beeldscherm-vasten'.

Stel je besluit om minder televisie te kijken, Netflix op te zeggen en een schermtijd van maximaal 15 minuten voor Social Media op je telefoon in te stellen, dan word je gedwongen om je vrije tijd en avonden met iets anders in te vullen.

Wat denk je van langer wandelen met je hond, meer tijd voor je kinderen, vrije momenten om een boek te schrijven of een nieuwe hobby te kiezen. Of vaker leuke boeken lezen, meer tijd om vooruit te koken, regelmatiger naar de sportschool of sneller in slaap vallen en rustiger slapen?

Klinkt aantrekkelijk toch? Probeer het eens. Al snel zul je je realiseren dat je niet zoveel mist. Je hoeft er alleen maar voor op de uit-knop te drukken.

Tips die kunnen helpen:

  • Zoek een goed moment om te beginnen met het veranderen van je beeldscherm gedrag. Het voorjaar bijvoorbeeld, omdat je dan makkelijker meer naar buiten gaat voor afleiding.

  • Probeer je omgeving mee te krijgen in je plan. Stel samen een maand beeldschermvasten in. Kijk samen met je partner een maand lang geen TV en ga dagelijks samen iets anders doen. Als je niemand enthousiast kunt maken begin dan zelf met deze positieve kanteling in je leven.

  • Plak een post-it op je tv, afstandsbediening en laptop die je eraan herinnert dat je minder vaak en minder lang moet kijken.

  • Stel een dagelijkse limiet in waar jij je goed bij voelt.

  • Beperk de mogelijkheid voor TV en beeldschermpjes tot één ruimte in je huis. Verwijder de TV uit je slaapkamer en keuken. Gebruik bijvoorbeeld alleen de woonkamer voor schermtijd.

  • Lees een leuk papieren boek of tijdschrift voor het slapen gaan. Lezen ontspant en zorgt ervoor dat je beter in slaap komt doordat er geen onnatuurlijk licht binnenkomt de laatste uren voordat je naar bed gaat.

  • Ga eerder naar bed. Als het negen uur 's avonds is en je hebt niets anders te doen dan schermpjes kijken, waarom ga je dan niet gewoon naar bed? Poets je tanden, neem een douche, pak een goed boek, heb een goed gesprek met je partner. Je slaapt beter en wordt eerder en uitgerust wakker.

Laat je ons weten hoe het beeldscherm-vasten is bevallen?
We zijn benieuwd!

 

#VOEDING

Wat is het effect van gluten op het lichaam?
Hoe je het ook went of keert; gluten dragen niets bij aan een goede gezondheid. Oftewel, bij het vermijden van gluten, krijg je geen tekort aan gluten. Natuurlijk eet je nooit alleen maar gluten. Gluten zijn namelijk een bestanddeel van granen, zoals: Tarwe, Spelt, Kamut, Rogge, Gerst.

Granen bevatten naast gluten ook nog B-vitamines, mineralen, vezels en nog enkele andere voedingsstoffen. Dat zijn voedingsstoffen die je lijf nodig heeft, maar ook makkelijk uit andere voedingsmiddelen gehaald kunnen worden. Bij het weglaten van granen (en dus gluten) mis je niets, als je een gevarieerd en gezond eetpatroon met 500 gram groente hebt.

Er is namelijk een belangrijke reden om wél glutenvrij door het leven te gaan. Gluten hebben namelijk het vermogen om ongevraagd je bloedbaan binnen te dringen.

Hoe dat werkt?
Wanneer voedingsstoffen zijn verteerd, kunnen ze via de darmwand worden opgenomen, de bloedbaan in. Maar voordat dat gebeurt, moet er eerst 'toestemming' worden verkregen. Niet alle stoffen mogen zomaar opgenomen worden.
Gluten hebben hun eigen regels. Zij wachten niet op toestemming. Zij vallen de darmwand aan en creëren schade. Hierdoor ontstaat een verhoogd doorlaatbare darm. Op deze manier kunnen gluten zonder toestemming de bloedbaan inkomen. Wanneer dit gebeurt, wordt het makkelijker voor andere stoffen om ook de darmwand te passeren. Bacteriën, schimmels en virussen hebben zo meer kans om in het lijf te komen. Dit heeft tot gevolg dat het immuunsysteem vaker moet optreden.

Gebeurt dit te vaak, dan kan het een immuunsysteem gluten gaan zien als potentieel gevaar. Dit kan zich gaan uiten in klachten als glutensensitiviteit, of coeliakie. Ook zijn gluten in verband gebracht met auto-immuunziekten, allergieën, astma en eczeem. Er zijn wetenschappers die zeggen dat iedereen in meer of mindere mate een glutensensitiviteit heeft. Dat betekent dat wanneer je geen serieuze klachten hebt, ook baat kan hebben om (deels) glutenvrij te eten.

Ben je benieuwd wat glutenvrij eten voor je kan doen?
Hieronder staan een aantal grote gezondheidsvoordelen.

MEER ENERGIE

Gluten veroorzaken ontstekingen die het immuunsysteem wil oplossen. Een actief immuunsysteem kost enorm veel energie en maakt je moe. Daarom kan het vermijden van gluten energiewinst opleveren

VERLICHTING VAN DARMKLACHTEN EN BETERE POEP

Gluten hebben het vermogen de darmwand aan te tasten. Hierdoor kunnen de darmen verstoord raken waardoor klachten kunnen ontstaan.

BETERE STEMMING
Gluten hebben een negatieve invloed op de hersenen. Ze gaan namelijk de competitie aan met endorfine. Maar dat is juist het 'maak-me-blij' hormoon. Dus hoe minder endorfine hoe kleiner de kans op een fijn en blij gevoel.

MOOIERE HUID

Gluten hebben de neiging ontstekingen te veroorzaken. Dat heeft een negatieve invloed op de gezondheid en kan zich ook uiten in ontstekingen van de huid.


 

#AGENDA

Kantel-Traject (intern) - 'Bekkeninstabiliteit' | voorjaar 2022

Bestaat uit meerdere fases, waarin je telkens een midweek
intern verblijft A Casa Nostra in Well.
Specifiek voor mensen met
bekkeninstabiliteit zijn er vanaf maart nog een aantal plekken vrij zodat je al voor de zomer weer pijnvrij kunt zijn.
Klik hier voor ervaringen & filmpjes van anderen



Webinar - Bekkeninstabiliteit | 4 maart 2022



Kantel-Retraite 'Stilte' | 17-18-19 maart 2022



Kantel-Special 'BlueZone - Cabrio' |19-20-21 april 2022



Blue Zone Beleving - meerdaagse 'hei-sessie' (zakelijk)



LEES MEER

 
Vitale groeten,

A Casa Nostra - Paul & Chantal

 
 
Facebook
 
Linkedin
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
 
Email
 

Email Marketing door ActiveCampaign