Share
Voorvertoning

 
Ciao ,

De Blue Zone leefstijl heeft ons ontzettend geïnspireerd. We vinden het leuk om regelmatig nieuws met je te delen over voeding, beweging, ontspanning en mindset.

Gewoon praktische weetjes en tips. Een kanteling naar een Fit, Energiek en Pijnvrij Well-Zijn.

Saluti!

 

#BOSBADEN

'Baden in het bos is goed voor je' (James Wallman, 1974). Het uit Japan overgewaaide 'bosbaden' (shinrin-yoku) is al een tijdje hip, en dat is maar goed ook. De natuurlijke oliën (phutonciden) die bomen afscheiden hebben volgens onderzoek van dr. Qing Li een gunstig effect op de gezondheid: mensen gaan beter slapen en ze voelen zich minder gespannen, boos en moe.

De bloeddruk en hartslag dalen en het immuunsysteem wordt versterkt. Idee voor jou?

Dr. Qing Li geeft tips om optimaal van een bosbad te profiteren:

  • Laat je telefoon en camera thuis.
  • Kies een bos of park waar ook groenblijvende bomen groeien.
  • Breng liefst minstens twee uur in het bos door.
  • Wandel langzaam, niet sneller dan twee kilometer per uur.
  • Rust waar en wanneer je maar wilt.

Wist je dat je bij A Casa Nostra in Nationaal Park de Maasduinen, onder leiding van Kantel-Expert Ine Jacobs, ook de kracht van het bosbaden kunt ervaren? Aanrader!


 

#ANTIFRAGILITEIT

Iedereen vindt gezond zijn hartstikke belangrijk. Toch besteden veel mensen er preventief onvoldoende aandacht aan. Ze weten heus wel dat sommige dingen op zijn zachtst gezegd niet zo handig zijn. Maar het is niet raar dat er niets mee gedaan wordt. Het ontbreekt soms aan een intrinsiek doel in het leven.

We leven in een omgeving die ongezonde keuzes uitlokt. Er bestaat geen systeem dat vitaliteit meet. Onze hele omgeving rolt een rode loper uit van wieg tot graf. Je hoeft zelf niet na te denken, want de weg van de minste weerstand is al voor je uitgestippeld. En wow, dat vindt het oerbrein heerlijk.

Het oerbrein wil iedere dag chips, cola, bankhangen en laat naar bed. Het oerbrein wil feest-feest-feest en maalt niet om de toekomst. Dat geeft op termijn een peperdure rekening. Met ons mensbrein kunnen we keuzes maken, zodat de rekening betaalbaar blijft. Een koude douche. Een maaltijd overslaan. Tien minuten mediteren of een spierversterkende oefening. Kies voor 'korte pijn en lang fijn' in plaats van 'kort fijn en lang pijn'.

Ons lichaam wordt namelijk gezonder als we het uitdagen. Het is de basis van antifragiliteit. Dat klinkt niet best; antifragiliteit. Maar integendeel. Je wilt antifragiel zijn, sterker nog, je bent het al. Alle materialen zijn juist fragiel; hoe vaker je ze gebruikt, hoe meer ze slijten. Denk aan een tandenborstel, een bezem of je auto. Spullen worden zwakker als je ze gebruikt. Sommige mensen denken dat zij ook slijtage krijgen of hebben gekregen door bewegingen en uitdagingen. Maar de mens is antifragiel; we worden sterker als we onszelf blijven uitdagen en op de proef stellen.

Dus iedere dag een gezonde portie acute stress. Dat maakt je op de lange termijn veel gezonder. Je leest het goed; acute stress is gezond. Chronische stress is ongezond.

Antifragiel; je wilt het zijn.
Honger, dorst, kou, warmte en beweging zijn natuurlijke stressoren. Ze zorgen voor het behoud van je bewegingsstelsel, maar ze trainen ook je immuunsysteem en je zenuwstelsel. Een juiste omgeving stimuleert natuurlijk gedrag. Je hoeft echter niet in een hutje op de hei te gaan zitten. Ook in ons moderne leven kun je een stapje terug doen in de tijd. Laten we onze spieren ook gebruiken. Niet alleen onze hersenen.

Comfort is namelijk de grootste voorwaarde voor de welvaartziekten. Ons lichaam is niet ontworpen om veel te eten en stil te zitten. We worden lui, dik en ongelukkig, omdat de natuurlijke stressoren ontbreken. Ben creatief en kies vooral niet voor comfort. Ga terug in de tijd, kom in beweging, zoek de kou op, sla maaltijden over en bezorg je lijf daarmee acute stress.  



 

#STRESS

Kan stress een oorzaak zijn van lichamelijk klachten?

Stress kan ongewild een grote rol spelen in je leven. We weten dat stress lichamelijke klachten kan geven. Ga maar eens na wat er in je lichaam gebeurt wanneer je zenuwachtig bent. Je hartslag verandert, je kunt gaan zweten, meer ruiken, je maag en darmen kunnen van slag raken, je adem verandert, je kunt blozen, bibberen, stotteren, enzovoort.

Gelukkig is stress meestal kortdurend van aard. We maken ons geen zorgen over dergelijke lichamelijke reacties. We weten dat ze weer overgaan wanneer de spanning afneemt. Maar wat als het niet afneemt?

In ons blog 'Welke invloed heeft stress op lichamelijke klachten? lees je meer over dit onderwerp.


LEES verder

 

#AGENDA


Kantel-Traject (intern) - 'Bekkeninstabiliteit' | voorjaar 2022

Bestaat uit meerdere fases, waarin je telkens een midweek
intern verblijft A Casa Nostra in Well.
Specifiek voor mensen met
bekkeninstabiliteit zijn er vanaf maart nog een aantal plekken vrij zodat je al voor de zomer weer pijnvrij kunt zijn.


Webinar - Bekkeninstabiliteit | 3 maart 2022

Kantel-Retraite 'Stilte' | 17-18-19 maart 2022

Kantel-Special 'BlueZone - Cabrio' |19-20-21 april 2022

Blue Zone Beleving - meerdaagse 'hei-sessie' (zakelijk)




 
Vitale groeten,

A Casa Nostra - Paul & Chantal

 
 
 
Facebook
 
Linkedin
 
Youtube
 
Instagram
 
Website
 
Email
 

Email Marketing door ActiveCampaign